autor ThunderRa
Prin prisma profesiei, de care nu ma pot dezbraca in momentul in care intru pe internet, cand ma uit la televizor sau pur si simpu cand nu sunt la servici, observ din ce in ce mai des efectele unei atitudini care ma uimeste oarecum. Intotdeauna am crezut ca psihologia si sociologia se intalnesc la granita formata de psihologia maselor si microsociologie insa nu mi-am pus problema ca una din cele mai intalnite disfunctii la nivel personal din cadrul unei perioade de tranzitie poate sa devina fenomen de masa si sa ajunga sa formeze curente puternice si din pacate distructive. Ma refer la nivelul scazut al stimei de sine pe care il vad din ce in ce mai des nu doar la indivizi (legat de propria persoana) ci ridicat la rangul de trend, de fenomen social.
Atitudinea asta o intalnim peste tot in jurul nostru: de la remarcile conationalilor nostrii de genul „o sa le para rau astora de la Nokia ca vin in Romania” si pana la remarci devenite celebre precum „Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” sau „Romania te iubim ca ca tine nu gasim”. Precum un individ, avem in fata tabloul unei natii bolnave care nici macar nu incearca sa se vindece ci cauta modalitati noi de a (se) denigra si de a lua peste picior pe oricine incearca sa faca ceva in aceasta tara.
Unii ar spune ca „Nimeni nu e profet in tara sa” insa noi am dus acest dicton la extrem ... Sa ne gandim putin la cate motive avem ca sa fim mandrii ca suntem romani ... si nu ma apuc sa vorbesc de trecutul nostru, de istorie, de oameni de stiinta, de inventatori, contributii si alte lucruri pe care generatia actuala tinde la se minimizeze si la le uite ...
Hai sa ne gandim ca in Romania se fabrica Michelin, Continental si Pirelli, se fabrica piese componente pentru Mercedes si BMW, se fabrica tricotaje si tesaturi originale pentru toate marile case de moda din lume.
Sa fim mandrii pentru filmele lui Marcel Iures, pentru ca Europa a dansat o vara intreaga pe ritmuri Ozon (si ei romani ca si noi) si fredonand versuri in romaneste, sa fim mandrii ca a doua (sau a treia) limba de la Microsoft e romana, sa fim mandrii pana si ca informaticienii nostrii (a se citi si hackeri) sunt cei mai apreciati/temuti.
Ma tot gandesc cat de multe lucruri ar fi de insirat aici si tocmai pentru ca sunt atat de multe ma opresc insa va rog pe voi sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi la milioanele de lucruri pentru care ar trebui sa fim mandii ca natie, ca romani.
Ca orice natie, avem si bune si rele dar poate cea mai distructiva trasatura a noastra este tendinta aceasta de a desconsidera si denigra tot ceea ce indrazneste sa scoata capul, sa se ridice peste mediocritate. Precum am mai spus-o in multe randuri, sportul national al romanilor nu este oina ci „datul in cap celor care doresc sa faca ceva”.
Acest sport se practica foarte simplu si sunt doua mari atitudini de baza, cu mii de forme:
1. „Daca a reusit inseamna ca a facut-o ilegal” – nimeni nu poate sa fie pe un post inalt, fara sa zica toata lumea ca are pile, nimeni nu poate reusi in afaceri fara sa fie facut hot, nimeni nu te intreaba cat de grea a fost operatia ci cat ai dat medicului. Daca iti merge bine inseamna ca inseli pe cineva, daca ai o oferta mai buna inseamna ca marfa ta este facuta pe vapor si a celorlalti e originala, daca oferi servicii de calitate inseamna ca speli bani, daca cineva reuseste in afaceri, intotdeauna e cineva in spatele lui. Daca ai parteneri stabili devii „grup de interese”, daca incepi sa scoti capul si in lume cu afaceri de anvergura esti automat oligarh.
2. „E romanesc, deci e prost” – atitudinea asta se gaseste sub foarte multe forme insa in principal se caracterizeaza pe neincrederea in tot ceea ce este de provenienta romaneasca. Mai este o varianta si mai enervanta: „E romanesc deci trebuie sa fie ieftin”. Exemple de logica:
- Loganul e facut de Dacia. Dacia e firma romaneasca. Loganul este o masina proasta. Toti aia care o cumpara pe rupte in strainatate sunt fraieri si noi mai bine luam masini de 10 ani decat sa punem piciorul in Dacia.
- Daca vine Nokia in Romania, se va duce de rapa si va da faliment. Daca produce in Romania e clar ca o sa scada calitatea.
Mai incerc o ilustrare a ceea ce vreau sa spun, cu o intamplare de la inceputurile carierei mele, cand nu imi luasem licenta si lucram ca agent de vanzari la firma Kober, pentru vanzarea de centrale de apartament. Toata lumea stia ca aceasta firma este nemteasca si din cauza asta vindeam destul de bine avand in vedere ca era un produs nou si incercam o patrundere pe o piata deja formata si cu actori principali pe pozitii foarte bine stabilite. La un moment dat, in cadrul unei negocieri, directorul executiv al unei firme mari din capitala imi spune ca ar fi cazul sa mai las din discount pentru ca el il cunoaste personal pe Kober si chiar a stat in casa lui in Germania. Tipul chiar a scos telefonul si ma ameninta ca il suna imediat pe patron. L-am lasat sa-si faca numarul si am incheiat intalnirea fara sa-i dau niciun discount in plus insa nici nu i-am precizat ca Aurel Kober, patronul firmei, este roman si locuieste in Piatra Neamt biggrin.gif . De altfel, multe firme cu nume rasunatoare sunt de fapt firme romanesti. Nu le gasesc vina patronilor ... majoritatea au incercat si au dat gres cu nume romanesti si fara reclame de genul „calitate germana”, „casa de moda italiana” etc. Mai degraba as spune ca este un raspuns la cererea pietei...
Ajung in final sa vorbesc despre online ... si cum introducerea a fost atat de lunga, subiectul va fi scurt caci sper sa-l discutam impreuna. Citesc din ce in ce mai des pe forum replici de genul : „la ce te asteptai, doar suntem in Romania”, „in Romania totul este posibil” (in sens negativ), „magazinul z ne inseala, doar sunt romani”, „fura si ei pentru ca sunt romani”, „cumpara de pe .com ca in .ro sunt numai hoti”. „calitatea produselor si serviciilor din .ro e de mana a doua”. Eu unul cred ca acest tip de atitudine nu aduce nimic bun. Greseste si cel care iti spune „da in ce tara te crezi cand ceri calitate” (asa cum am patit-o intr-un service) dar si cel care spune „nu ma astept la nimic bun”. Daca vom merge pe aceasta mentalitate si vom practica acest sport national („datul in cap”) vom ajunge in final lada de gunoi a Europei si piata de desfacere pentru rebuturile altora.
Suntem tara / natie de mana a doua doar pentru ca avem mentalitate de mana a doua si pentru ca nu stim sa ne apreciem si sa ne promovam valorile. Noi spunem „Loganul e o rabla care se strica imediat” in timp ce altii ii dau premii de fiabilitate si asteapta luni de zile sa isi achizitioneze o astfel de masina. Noi ne batem joc de intelectualitatea tarii si altii ni-i iau pe bani mai multi sau mai putini sa lucreze pentru ei.
Eu unul sunt consumator de „made in romania” si asta nu inseamna ca ma multumesc cu putin ... ba chiar pot spune ca pun mare accent pe calitate. Ca ultime achizitii as aminti un set de amortizoare sport Bilstein si un traseu de evacuare sport Borla ... toate Made in RO, desigur. Unii le folosesc in NFS, altii in realitate, dar putini stiu ca sunt produse facute in Romania de romani. Prefer sa cumpar din .ro decat din .com si asta de multe ori in pofida preturilor.
Imi dau seama ca nu e un subiect care sa ma faca popular insa sunt satul de acest sport, de aceste atitudini cu care ma intalnesc la tot pasul. Apreciez pe toti cei ce se lupta pentru drepturile lor si mai ales pe toti cei care reusesc sa faca ceva in aceasta tara, cu toate piedicile existente. Nu mi-am propus sa dau solutii si nici nu le detin, e doar o provocare la reflectie si poate un inceput de discutie. Mi-ar place ca macar noile generatii care detin majoritatea in .ro , sa reuseasca sa invete sa aprecieze nu doar sa urasca, sa priveasca si parte plina a paharului nu doar pe cea goala dar mai ales sa construiasca nu doar sa distruga si sa critice. Si ce loc mai bun pentru aceasta discutie, decat in .ro , pe forumul unui magazin online din .ro intr-o comunitate ce oglindeste perfect toate tipurile de atitudini, bune si rele si avand la indemana un subiect laudat si incriminat deopotriva: existenta acestui forum.
http://forum.emag.ro/index.php?showtopic=6348
sursa: ThunderRa din forum emag