autor ThunderRa:
Am crescut intr-o familie care s-a ghidat de fiecare data cand a fost posibil dupa acest dicton. Am fost crescut in spiritul asta si am ajuns acum, la 30 de ani, sa analizez acest mod de a privi lucrurile in urma discutiilor din cercul meu de prieteni.
Am mers intreaga viata de pana acum pe principiul „dai un ban dar stai in fata” si din cauza asta am ajuns sa fac sacrificii mai mari decat era cazul in unele situatii, pentru a-mi permite un lucru pe care alte persoane cu aceeasi situatie financiara ca a mea le-ar fi achizitionat urgent.
Sa exemplific:
- Folosesc electronice „de firma” (Sony, Panasonic, Samsung)
- Ca regula de baza, evit produsele „all in one” de orice tip, preferand sa platesc mai mult pe produse specializate si de calitate garantata
- Chiar daca masina mea ar merge la fel de bine cu benzina de 95, prefer sa folosesc benzina de 98
- Am asigurarile facute la o firma renumita pentru calitatea serviciilor chiar daca sunt mai scumpe decat la alte firme de asigurari
- Cativa din factorii determinanti in achizitionarea unui produs sunt tipul de garantie, durata perioadei de garantie si cine asigura garantia produsului respectiv
- Chiar daca imi permit doar automobile low-cost, am un automobil low –cost cumparat de nou, full option si cu garantie extinsa chiar daca in aceiasi bani mi-as fi permis un second de clasa medie
Cred ca ajung pentru moment aceste exemple pentru a intelege genul de cumparator pe care il reprezint. Faptul care m-a facut sa-mi pun probleme este dorinta de a-mi achizitiona un nou televizor. Mai intai am ales intre plasma si lcd si m-am convins singur de diferentele existente, hotarandu-ma sa achizitionez un televizor cu plasma. Apoi am aflat care este firma cea mai specializata in aceste tipuri de televizoare si astfel m-am oprit la Panasonic. Pentru ca nu ma pricep deloc la plasme, am inceput sa studiez forumul eMAG pentru a afla mai multe despre aceste produse si m-am hotarat la un anumit model de plasma, bazandu-ma in special pe sfaturile unor posesori pe care intreaga comunitate activa pe acele topicuri parea sa aiba incredere. Am ajuns la concluzia ca voi fi capabil sa-mi achizitionez acel televizor in vara acestui an. In acelasi timp, un prieten apropiat s-a decis sa achizitioneze o plasma si a luat cea mai ieftina plasma pe care a gasit-o in primul magazin in care a intrat. Din acest motiv am ajuns sa ma intreb daca nu cumva pierd mai mult decat castig din stilul de a face cumparaturi pe care il adopt (era sa scriu „"filosofia de cumparator"” dar cred ca ar fi prea mult spus).
Am incercat o analiza si am ajuns la urmatoarea concluzie:
Castig siguranta unui produs fiabil, garantia calitatii si a serviciilor post-cumparare, o folosire indelungata a produsului respectiv, calitate superioara si uneori posibilitatea de a revinde produsul la o valoare destul de buna in comparatie cu altii.
Pierd bani si timp. Bani pentru ca produsele „de firma” sunt si vor fi intotdeauna mai scumpe decat celelalte si timp pentru ca de obicei trebuie sa strang ceva timp bani pentru a face o achizitie importanta.
Eu unul raman la stilul meu, chiar daca poate fi considerat pagubos... Sentimentul de siguranta, calitatea produsului si valoarea mai mare la ravanzare ma fac sa acord mai multi bani si mai mult timp decat ar face-o altii. Gresesc sau nu, e felul meu de a fi. Ce nu-mi dau seama este daca nu cumva acest tip de gandire este o caracteristica a comunistului parasutat in capitalism sau daca incep si eu sa gandesc conform noului statut de cetatean european ... Sper sa reusim cu totii sa ne apropiem de profilul cumparatorului european inteligent, oricare ar fi acela.
Shopping placut
sursa: ThunderRa forum emag
http://forum.emag.ro/index.php?showtopi ... entry70940